Nytt album: Kjenslevev

Sigmund Groven og Knut Buen slipper nytt album 17. februar 2023! Kjenslevev heter plata, som inneholder 22 spor med musikk og tekster av begge de to vennene og musikerne. På plata medvirker også Anne Gravir Klykken, Aasmund Nordstoga og Kjetil Bjerkestrand.

Plata ble innspillt i august 2022 i Studio Fjellero (som egentlig er Knuts hytte i Tuddal) og er et resultat av både langvarig musikalsk samarbeid og nyskapende visediktning. Innholdet tar for seg “ålmenmenneskelege livsopplevingar og sinnsstemningar med utgangspunkt i personlege røynsler og livsminne”, som Knut Buen skriver i CD-heftet.

Utgangspunktet for tekstene og musikken på Kjenslevev (Tapestry of Feelings in English) er skapernes oppvekst i telemarksbygder med slekta full av håndtverkere og folkekunstnere, men også mange møter med musikalske forbilder. Buen og Grovens innsamling av kunnskap og foredling av tradisjoner og erfaringer som utøvende solister på munnspill og hardingfele setter også sitt tydelige preg på albumet. Naturstemninger, eventyr, sagn og kristendomspreget kultur har også gitt inspirasjon til både musikken og tekstene.

Knut Buen: “Det ein har lært og opplevd samlar seg til ein livsvev ein kjenner meining i, og som ein ikkje skal skusle burt […] Generasjon etter generasjon skal halde ved lag kvalitetar som er oppnådde. Det tenkjer me også på i vårt yrkesliv når me ynskjer å hegna om melodi i musikk og meining i tekstar.”

Dette er ikke første gang Knut Buen og Sigmund Groven samarbeider, men på plate er deres felles historie forholdsvis kort; i 2020 ga de ut albumet The Sound of Telemark med utgangspunkt i tradisjonelle og nyskrivne slåttar av Knut Buen, i utsøkt samspill mellom hardingfele og munnspill. Kjenslevev er oppfølgeren, med ny musikk, sang og instrumenttraktering som bare disse to mesterne kan.

Av de 22 sporene på CDen har seks av dem melodier av Knut Buen, 12 av Sigmund Groven og to av begge. På de resterende to sporene leser Knut Buen egne dikt. Alle øvrige sangtekster er også skrevet av ham, men fremført av Anne Gravir Klykken og Aasmund Nordstoga. På synth hører vi Kjetil Bjerkestrand, mens Sigmund Groven selvsagt trakterer munnspill og Knut Buen hardingfele.

Som en bonus kan du i det 28 sider store CD-heftet se malerier og tegninger av Knut Buen, som utover å være musiker, komponist og dikter også er rosemaler.

Kjenslevev kommer på CD og som digitale filer og i strømmetjenestene 17. februar 2023.


Venevisa av Knut Buen

Det er kveik i vener
som dansar i minnet
og, smilande, tener
til lyfting i sinnet.

Ein tenkjer og takkar
for alt dette ljose.
Når tidene lakkar
det blir til ei rose…

Me møtest i livet
til samvær og skilje.
Og atte stend skrive:
Den velmeinte vilje.

(Fra CD-heftet)


På CDen:

1. Det er i alt du elskar (1:57)
2. Der sol tok fatt (2:58)
3. Tankeliv (2:23)
4. Ynskje (2:29)
5. Vårvise (2:25)
6. Tider (0:41)
7. Venevisa (1:10)
8. Arvespel (2:07)
9. Råd om dåd (1:06)
10. Dragning (4:59)
11. Vanvetvisa (2:04)
12. Tidsbilete (2:06)
13. Tankar og minne (0:30)
14. Lærdom (1:59)
15. Hymne til nordlysunn (4:42)
16. Det som blir (0:54)
17. Avmakt (3:20)
18. Huldren (2:53)
19. Mellom tru og tvil (1:15)
20. Kjenslevev (2:18)
21. Evnegåva (1:51)
22. Kveldssong (2:21)

Kjøpelenker kommer når albumet er i handelen.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.

  • Share this / Del i sosiale medier