Sigmund Groven awarded royal order

It was announced today that Sigmund Groven, the Norwegian composer and harmonica performer, has been awarded The Royal Norwegian Order of St. Olav, Knight class. This order of chivalry was instituted by King Oscar I of Norway and Sweden in 1847, and is conferred by the King, Harald V to individuals as a reward for remarkable accomplishments on behalf of the country and mankind.

The order will be given to Sigmund at an event in Heddal, Telemark on June 24th, 2015.

Becoming a Knight is far from Sigmund’s first award or special designation, but it is his first royal accolade. In their announcement, The Royal House explained that “Sigmund Groven receives the order for his work as a musician and a composer”.

Sigmund Groven blir ridder

Det ble annonsert i dag at den norske komponisten og munnspillutøveren Sigmund Groven er blitt utnevnt til Ridder 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden. Ordenen ble stiftet av Kong Oscar I av Norge og Sverige i 1847, og tildeles av Kong Harald V til enkeltpersoner som belønning for fremragende prestasjoner på vegne av landet og menneskeheten.

Ordenen vil bli gitt til Sigmund på et arrangement i Heddal, Telemark 24. juni 2015.

Å bli utnevnt til ridder er langt fra Sigmunds første utmerkelse, men det er hans første kongelige utmerkelse. I sin kunngjøring skriver Det Kongelige Slott at “Sigmund Groven mottar utmerkelsen for sitt virke som musiker og komponist.”

Bookmark the permalink.

Comments are closed.

  • Share this / Del i sosiale medier