Albumpresentasjon: Tradition

I 2014 ga Sigmund Groven ut første album – i en serie på tre – med utvalgte innspillinger fra sin 40 år lange karriere som plateartist. 19. juni 2015 kommer andre album i rekken; Tradition, som har en folkemusikalsk profil, og inneholder både høydepunkter fra hans lange karriere og noen nye og tidligere ikke utgitte innspillinger. CDen inneholder melodier bl.a. fra Benjamin Britten, Eivind Groven, Erik Bye, James Moody, Gjermund Haugen, Maurice Arnold, Tommy Reilly og Vilem Tausky – i tillegg til flere av Sigmunds egne komposisjoner.

tradition 2015 web

Blant de 23 sporene på CDen finner du en ikke tidligere utgitt innspilling av Bulgarian Wedding Dance, Øistein Sommerfeldts Munnspillfantasi, en helt ny innspilling av Tommy Reillys Serenade for solo munnspill, og en tidligere ikke utgitt innspilling av Om Kvelden, komponert av Sigmunds onkel Eivind Groven (1901-77). Han var komponist, folkemusiker og musikkforsker, og satte melodi til diktet Om Kvelden av Arnulf Øverland, som Sigmund tolker på det nye albumet.

CDen inneholder også et omfattende hefte på 32 sider, med informasjon, biografi og tekster av bl.a. Sigmund selv.

collage-tradition2

Sigmund Grovens innspillinger har alltid holdt høyeste kvalitet, noe Tradition bekrefter med følgende musikere som medvirkende på de forskjellige innspillingene: Lars Anders Tomter, Ole Edvard Antonsen, Iver Kleive, Helge Iberg, Nils Petter Nyrén, Bjørn Kjellemyr, Pål Thowsen, Petter Brambani, Anne Karin Kaasa, Svein Christiansen, Ivar Anton Waagaard, Kjetil Bjerkestrand, Øyvind Bjorå, Steinar Larsen, Svenn Erik Kristoffersen, Tom-Erik Antonsen, Rune Arnesen, Aage Kvalbein, Terje Venaas, Kim Ofstad, Geirr Lystrup, Henrik Hannisdal, Svein Johann Ose, Henryk Lysiak, Arve Tellefsen, Freddy Lindquist, Audun Kleive, Norwegian Radio Orchestra, Per Sæmund Bjørkum, Georg Reiss, Anne Vada, Tommy Reilly, Armon String Quartet, Steinar Ofsdal, Øyvind Bjorå, Jan Olav Martinsen, Svenn Erik Kristoffersen.

Sir George Martin, produsent for The Beatles: “I de rette hender kan det beskjedne munnspillet være et avansert instrument av stor skjønnhet. Sigmund Groven, liksom Tommy Reilly og Larry Adler før ham, utnytter til fulle munnspillets store spennvidde og klanglige muligheter. Han er en strålende musiker, og framstår i dag uten tvil som en av de fineste munnspillutøverne i verden”.

Anne Jorunn Kydland, musikkviter: “Mange vil nok forbinde munnspillmusikk med skjøre toner over prærien i en cowboyfilm, med en tiggers bønn om penger i en mørk trappeavsats eller med Bob Dylans protestviser. Sigmund Grovens musikalske verden er annerledes. Når han setter an tonen på sitt instrument, vet man øyeblikkelig at det er han som spiller og ingen annen. Groven har utviklet sin egen spillestil og bygd opp sitt eget repertoar med røtter både i kontinentale og hjemlige tradisjoner. Ved å utforske munnspillets muligheter har han demonstrert at det byr på et stort uttrykkspotensial og mange klangfarger, at det kan brukes innen ulike genre.”

Tradition låtliste:
Nordisk Natt / Nordic Night
Undring / Wondering
Bulgarian Wedding Dance
Fjellvandring / Mountain Ramble
I Himmelen / In Heaven
Tilbake Til Sangene
The Sally Gardens
Om Kvelden / In The Evening
Lengt / Longing
Bruremarsj Frå Seljord / Wedding March From Seljord
Tjønneblommen / The Water Lily
Det Veks Ei Lind / The Linden Tree
Telemarkssommar / Telemark Summer
Prestegangaren / The Parson’s Dance
Munnspillfantasi Over En Gammel Stevtone / Fantasia For Mouth-Organ
Legender: Fjellsalme Og Setesdalsvise / Legends: Mountain Hymn And Setesdal Ballad
Til Fjells / Mountain Song
I Denne Søte Juletid / In The Sweet Yuletide
Innunder Jul / Before Christmas
Serenade
Bohemian Carnival
Hava Nagila
Vi på Langedrag

Anmeldelse i Harmonica World (National Harmonica League UK)
These CDs are a must for anyone who wants to hear the chromatic harmonica played by a master. (Les hele anmeldelsen her.)

Anmeldelse i Hamar Arbeiderblad, juni 2015
Sigmund Groven har gjennom et langt liv vist munnspillets spennvidde. Terningkast 6. (Les hele anmeldelsen her.)

Anmeldelse i Varden, august 2015
…man synes det låter nytt og friskt selv om det er et sammensatt album. Terningkast 5. (Les hele anmeldelsen her.)

Sigmund Groven Collection vol. 2: Tradition kan kjøpes som CD fra grappa.no samt fra CDon og Platekompaniet.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.

  • Share this / Del i sosiale medier