Om Sigmund Groven

Sigmund Groven er en av Norges mest kjente og folkekjære musikere og komponister. Han er nå aktiv i sitt sjette tiår og har lenge vært ansett som en av verdens fremste munnspillkunstnere. Sigmund Groven er velkjent på tvers av generasjoner og musikksjangere, takket være en lang rekke innspillinger og fremførelser av underholdningsmusikk, folkemusikk, viser, klassisk musikk og egne, tidløse komposisjoner. 

Sigmund Groven har en internasjonal solistkarriere som spenner fra listeplasseringer i Sør-Korea til prestisjefylte solistoppdrag i New Yorks Carnegie Hall, konserthusene i Tokyo og Hong Kong, og Mozarteum i Salzburg, samt med orkestre som Academy of St. Martin-in-the-Fields, Rotterdam Filharmoniske Orkester, radiosymfoniorkestrene i München, Berlin, Brüssel, Hilversum og London, Hong Kong Kammerorkester og en rekke orkestre i USA og Canada. Etter en konsert med symfoniorkestret i Dallas ble han utnevnt til æresborger av Texas.

Konserten hans ved Festspillene i Budapest i 2005 ble betegnet som et høydepunkt i festivalens 25-årige historie, og høsten 2013 var han på turné i Ungarn med Budapest Kammerorkester. Sør-Korea sto igjen på turnéplanen i 2016, for femte år på rad. I sesongen 2018/19 har han en rekke konserter som solist med diverse symfoniorkestre i Ungarn, og i 2019 har han egen solokonsert i Singapore, samt ny turné i Sør-Korea.

I de rette hender kan det beskjedne munnspillet være et avansert instrument av stor skjønnhet. Sigmund Groven, liksom Tommy Reilly og Larry Adler før ham, utnytter til fulle munnspillets store spennvidde og klanglige muligheter. Han er en strålende musiker, og framstår i dag uten tvil som en av de fineste munnspillutøverne i verden.” (Sir George Martin, produsent for The Beatles.)

Sigmund Groven er født i Heddal i Telemark i en musikalsk familie, komponisten Eivind Groven var hans onkel. Tidlig kom han i kontakt med munnspillpioneren Tommy Reilly, som var forbilde, læremester og samarbeidspartner i en årrekke.

For det norske publikum er Sigmund Groven forlengst et begrep gjennom plater, radio- og TV-opptredener og konserter landet rundt i en mannsalder. Flere av innspillingene hans (Vårsøg, Svalbard-tema og Reodors ballade fra Flåklypa-filmen) er blitt folkeeie.

Sigmund Groven har lang fartstid i norsk musikkliv: Sin første radiokonsert hadde han allerede i 1965, og den første LPen kom i 1975. Han kan vise til 30 egne album i tillegg til medvirkning på over 200 andre produksjoner som studiomusiker og produsent. Plateselskapet GRAPPA har nylig gitt ut en serie på tre CDer, under tittelen Sigmund Groven Collection. Den første, Harmonica Hits, kom høsten 2014, og i 2015 kom oppfølgeren, Tradition, begge med høydepunkter fra hans lange karriere og i tillegg noen nye og tidligere ikke utgitte innspillinger. I 2016 ble trilogien komplett med Concerto som spenner fra Bach via Grieg til nyere orginalmusikk.

For noen år siden spilte Sigmund Groven inn to CDer sammen med Kringkastingsorkestret, og samarbeidet fortsatte med Grieg Album, der også organisten Kåre Nordstoga og pianisten Ivar Anton Waagaard medvirker.

CDen HarmOrgan med musikk for munnspill og orgel som han gjorde sammen med sin faste samarbeidspartner gjennom over 35 år, Iver Kleive, ble innspilt i surroundlyd på bluray-format for det norske selskapet 2L (Lindberg Lyd) i Uranienborg kirke i Oslo, og vant pris for “Best Recording” ved Guangzhou Music Awards i Kina. I 2012 kom Classical Harmonica der han spiller sammen med pianisten Ivar Anton Waagaard. 

Siden 1985 har Sigmund Groven undervist ved Norsk Munnspillforums årlige seminarer. Fra høsten 2018 underviser han i munnspill ved Norges Musikkhøgskole. Hans elev Tore Reppe vant i 1987 solistklassen ved World Harmonica Festival på Jersey. Sigmund har gitt Master Classes både i Europa, USA og Canada, og i Japan, Kina, Taiwan, Singapore og Sør-Korea. 

Høsten 2012 uroppførte han Henning Sommerros Konsert for munnspill og orkester sammen med Kringkastingsorkestret, og i 2015 urframførte han Egil Kapstads Prelude for munnspill og orkester, det nyeste av en lang rekke verker tilegnet Groven av vår tids komponister.

Sigmund Groven er selv en særpreget komponist med sterk melodisk evne. Verklisten omfatter over 350 komposisjoner som spenner fra viser til tekster av Erik Bye (Så spiller vi harmonica, Blow, Silver Wind, Tilbake til sangene), Halvor J. Sandsdalen (Kom sol på alle mine berg), Hans Børli (Voggevise), sanger til dikt av Tarjei Vesaas (Snø og granskog, Mainatt), Vidar Sandbeck (Glad og fri), Erik Hillestad (I julens lys), barneviser til tekster av Ove Røsbak (Trollsteinen, Sommerfuglfinken, Nissen på Haugen) via musikk for film, radio og fjernsyn (For Tors skyld, Fuglekongen, familieserien Vi på Langedrag), en lang rekke egne plateproduksjoner (Motlys, Aria, Nordisk natt, Musikken inni oss med Arve Tellefsen, Siesta (for Ole Edvard Antonsens CD Tour de Force), plystremelodien Ut på tur (kjenningsmelodi for Søndagsposten i NRK) til større verker for orkester (Legender).

I disse dager er han aktuell med bestillingsverket Bønn for drømmen, der han har tonesatt 12 dikt av 100-årsjubilanten Hans Børli. Det ble utgitt på CD og i digitalt format høsten 2018.

To ganger er Sigmund Groven tildelt prisen for “Årets Verk” i NOPA. I 1994 fikk han Kardemomme-stipendiet, i 1995 Telemark Fylkes Kulturpris, i 2002 ble han utnevnt til æresmedlem av NOPA, i 2004 fikk han Oslo Bys kulturstipend, i 2006 Storegutprisen og i 2009 Klaus Egges Minnepris. I mange år var han styremedlem i NOPA og i TONO, og fra 1996 til 2006 ordfører i TONOs representantskap. I 2015 ble han utnevnt til Ridder av 1. klasse av Den kongelige norske St. Olavs Orden.

Sagt om Sigmund Groven

  • “Sigmund Groven er den urnorske kosmopolitt” (Ketil Bjørnstad)
  • “En sann gledesspreder og kunstnerisk nyskaper, folkelig og musikalsk ytterst avansert på samme tid” (Erik Bye)
  • “Gripende – Groven spiller Grieg som om han ikke har gjort annet i livet” (Bergens Tidende om Grieg Album)
  • “En magisk musiker som former både langsomme lyriske stykker og raske norske danser med inderlighet, snert og engasjement” (VG).
  • “Da Sigmund Groven spilte Nordisk Natt, var stemningen magisk, publikum var tydelig beveget” (Noordhollands Dagblad, Nederland)
  • “Han overbeviste med forbløffende uttrykksrikdom og medrivende virtuositet” (Salzburger Volkszeitung, Østerrike)
  • “En sjeldent følsom og spennende musiker” (Harmonica Review, Tokyo)
  • “Med sin utstråling og musikalitet når han både de brede lag og det klassiske musikkpublikum” (Ming Pao, Hong Kong)
  • “Han treffer publikum i hjertet, man bergtas av hans poetiske spill… praktfullt… stor musikalsk autoritet, en formidlingens mester” (Aftenposten, Oslo)
  • “Her fanns glöd och känsla – han slog knock-out på publiken” (Öst-Göta Korrespondenten, Linköping)
  • “Hans Bachspill var forbilledlig” (Anchorage Daily News, Alaska)
  • “Hans rene, krystallklare tone har en eterisk skjønnhet. Han er en makeløs musiker, konserten hans var den mest dyptgripende musikkopplevelse jeg har hatt” (Woodstock Bulletin, Sydney, Australia)
  • “Hans gripende følsomme spill vil for alltid bli husket av de som var tilstede i Matthiaskirken” (Budapest Festivalcity, Ungarn)
  • “En munnspillets gentleman” (SMI-Bulletin, Basel, Sveits)
  • ”En skattkiste” (avisa Vårt Land om Classical Harmonia)

 

Comments are closed.

  • Share this / Del i sosiale medier