Sigmund Groven 75 år

I dag fyller musikeren, komponisten, kulturformidleren, telemarkspatrioten og norgesambassadøren Sigmund Groven 75 år. Jubilanten feires med en helt ny CD, Sigmund Groven in Concert, men han har også mange venner og fans som vil si noen ord.

Today is the 75th birthday of the musician, composer, art promotor, Telemark patriot and ambassador of Norwegianness, Sigmund Groven. His birthday and work is honoured with a special, new CD that is out now, Sigmund Groven in Concert, but he also has many friends and fans who would like to greet our Mister Harmonica. For auto-translations to various languages, please use the translate buttons:


Dear Sigmund,
Happy 75th Birthday. You are more than my music and harmonica teachers, also my mentor.
I am so fortunate to be your student.

Gim Dee
Singapore


My warmest regards to a titan in music. Your work helps all and touches all.

David Kettlewell


Dear Sigmund!
I wish you all the best for your 75th birthday! I remember the first time we met in person, in the 1989 World Harmonica Festival in Trossingen, when I was a contestant in the harmonica competition, and you were one of the judges. Then, in 2004, we were both in the jury of the competitions of the APHF in Hong Kong, and two years later in Taiwan. I still remember your magnificent rendition of the Chinese folk song Molihua which you played in the Gala Concert, with one of the sweetest sounds I’ve ever heard from a harmonica! A true master who has brought our little instrument to perfection, technically and musically. Have a great day today, and many more wonderful years ahead, bringing us the joy of listening to your music!

Best wishes, Jens Bunge


Gratulerer så mye med dagen, kjære Sigmund. Du er fantastisk å samarbeide med. Du gir så mye av deg selv og du skaper energi og kultur. Jeg har stor respekt for deg som musiker, komponist, formidler og person.

Varme hilsner
Rita Engedalen


Hei Sigmund,
Jeg har hatt gleden av å høre din musikk i hele mitt liv. Jeg er ikke spesielt opptatt av folkemusikk, jazz eller klassisk musikk, men det er noe spesielt med munnspillet ditt. Den rene klangen, de trillende tonene, måten instrumentet brukes til forskjellige typer musikk og forskjellige stemninger innenfor samme stykke. Det er helt magisk!

Jeg har glemt mye musikk, hørt mange anonyme låter på radio og CD, men hvis jeg prøver å forestille meg en verden uten Sigmund Groven, føler jeg meg fattigere med en gang. Det betyr at du er unik og tilfører meg følelser gjennom musikk som ingen andre kan. Og det skal du ha et stort takk for! Gratulerer med dagen!

Hilsen Linda Ruud


Three quarters of a century, it is a good age, not to mention his remarkable achievement in the world of music. Sigmund for me is not only the mentor for harmonica, but also for music, even the attitude to humanity and life. I’m grateful to knowing him and enjoy his mentoring in my 20s. He changes my life for sure. Happy Birthday, Sigmund, have a good one! And wish you every health and happiness.

Best regards from
Precyan Lee


Kjære Sigmund,
Gratulerer med dagen! Notodden kommune er svært stolt av vår mest kjente musiker, notodding og heddøl.

Gjennom flere tiår har dine toner og musikalske signatur vært kjenningsmelodier til våre liv.

Alltid raus og alltid med kvalitet – stiller opp enten alene eller sammen, med en av dine mange samarbeidspartnere – fra konserthus verden rundt til det lokale Fotspor. Lykke til videre og vi gleder oss sammen med deg på din dag.

Mvh
Gry Fuglestveit
Ordfører Notodden kommune

Gry Fuglestveit.


Hei Sigmund,
Jeg nekter nesten å tro at du fyller 75 år! Men når jeg tenker etter, har du vært med så lenge at for meg er du blitt en slags musikalsk bestefar som gjennom toner og lydfarger gir meg fortellinger, historier, opplevelser og fred i sinnet. Og det på en så ekte og jordnær måte som jeg synes er mangelvare i dag. Jeg har vært så heldig å få sett og hørt noen av julekonsertene dine i Bærum, og med alt kjas som jula medfører nå, er det de konsertene som setter julestemningen! Resten av året er det andre av dine tonemalerier som får meg til å senke skuldrene. Vet du hva, jeg tror din musikk faktisk er helsebringende! Mine besteforeldre kom fra Telemark og det er kanskje derfor jeg føler at jeg kjenner meg så mye igjen i musikken din.

Skål for en av de mest ekte kunstnerne vi noensinne har hatt i Norge! Alt godt på dagen din, og alle kommende dager!

Hilsen Kari Anne Brekke


Hurra for deg og for all glede du har spredt og sprer med dine vakre melodier og váre toner. Da min pappa fylte 70 i mars i fjor, kunne vi ikke besøke ham. Selv om vi ikke kjenner deg, sa du jammen «ja» til å spille inn en liten snutt som jeg fikk gi ham som gave! Og som det ble verdsatt!! I dag håper jeg du kjenner at vi er riktig mange som setter pris på din raushet – og vi gleder oss enormt til vi kan komme på din konsert!

Takknemlig, digital bursdagsklem fra Liv Ekeberg


Lyden av Sigmund Groven har i et halvt århundre vært synonymt med begrepet “munnspill” i Norge. Lyden av Sigmund Groven knyttes til sterke kollektive minner som binder oss sammen fra vugge til grav; en sølvfarget tråd som går fra melodier som Vårsøg og Reodors Ballade til temaene til sanger som En Stjerne Skinner i Natt og Lonesome Traveller. Samtidig er det få her hjemme som skjønner hvilken unik konsertmunnspiller Groven er i internasjonal sammenheng. En umiskjennelig, renskåren stemme som viderefører det beste i arven etter Tommy Reilly. Sigmund Groven er en stor inspirasjon for oss alle, selv en skarve bluesmunnspiller fra Finnskogen.

Richard Gjems


Kjære Sigmund.
Tusen takk for mange begivenhetsrike år. Det har på alle måter vært et fantastisk godt samarbeide. Gratulerer med dagen – og med ditt nye CD-album In concert.

Med de varmeste hilsner fra alle på Grappa


Sigmund Grovens musikk har gledet meg og fått meg til å drømme og lengte fra første gang jeg hørte ham spille.

Vennlig hilsen
Ingrid Meyer


Kjære Sigmund!
Mange av mine dager har fått en langt bedre avrunding takket være deg. I atskillige år senket jeg skuldrene og pustet litt roligere når din innspilling av Vårsøg lød fra radioens høyttaler. Som kjenningsmelodi til NRKs mangeårige radioprogram Nattønsk» ble du, munnspillvirtuosen fra Heddal, en fast følgesvenn inn i natten.

I dag er jeg glad for å være statsforvalter i ditt hjemfylke, og slik få anledning til å gratulere en av verdens fremste munnspillutøvere på 75-årsdagen.

Med vennlig hilsen
Per Arne Olsen
Statsforvalter i Vestfold og Telemark


Gratulerer med dagen, Sigmund!
Med ujevne mellomrom har vi spilt sammen i over 50 år, og heilt siden oppveksten i Heddal har du vært et stort forbilde for meg – på 60-tallet var det stas å kjenne noen som spilte i radio og dro på turné! Du er en fantastisk musiker, like god både PÅ scenen som AV scenen, og som medspiller er du førsteklasses. Ingen er så lett å spille sammen med som deg, alt du gjør er naturlig og musikalsk, du leverer alltid ekte vare. Din innsats som musiker gjennom et langt liv, er mer enn formidabel – i over 60 år har du reist rundt i verden, til hver minste krik og krok av Norge, for å glede mennesker fra store og små podier. Du er glad i musikk, du er glad i de du spiller for, og du er glad i de du spiller sammen med.

Tusen takk for alt samarbeid og for et langt vennskap, og hjertelig til lykke med 75-års dagen!

Hilsen Kåre Nordstoga


Gratulerer med 75-årsdagen, Sigmund! 75 år er berre eit tal – stå på vidare som allsidig kunstnar: komponist, utøvande musikar og pedagog! Det er ei stor ære å vere blant venene dine! Tusen takk!

Dei beste ønskje for åra som kjem!

Helsing Jørgen og Greta Sagevik


Hei Sigmund Groven!
Jeg har vokst opp med din musikkk fra jeg var 10-11 år gammel og hørte dine klingende klanger på radio. Mens mine jevnaldrende drømte om å bli rockesangere eller “i verste fall” bassist i rockeband, maste jeg meg til et munnspill, som jeg holdt på med i bortimot 10 år. Da innså jeg at jeg aldri kom til å bli halvparten så flink som deg, og la instrumentet på hylla, untatt ved enkelte festlige anledninger. Jeg spiller julesanger fra Innunder jul som jeg har lært meg på gehør, i familieselskap i romjula, men innser at ingen munnspillnytelse kan bli større enn dine plater. Jeg har komplett samling! Du er en stor inspirasjon, ikke bare for amatørmusikere men for mange som hører musikk de ellers ikke ville hørt mye på. Utallige er de slektninger jeg har “slept” med meg på konserter gjennom årene, eller lånt ut CDer til. De har alle hørt om deg, for du er jo et begrep i Norge, men av de som ikke har hørt musikken din før så har 100% bekreftet at jo, det var vakker musikk. Å være en som utvider menneskers kulturelle horisont krever sin kar, og en sånn kar fyller 75 i dag!

Gratulerer så mye, og jeg ser fram til alt nytt fra din side!

Lasse Martinsen


Happy birthday, Sigmund!!
Thank you for bringing so many great music to us. You’re always one of the greatest harmonica maestros in the world. Your tonality is always the best.

Johnny Kuan
President, Hong Kong Harmonica Association
Bass player, King’s Harmonica Quintet

Sigmund at the World Harmonica Festival in Yokohama in 1995. Johnny Kuan to the right of Sigmund.


Hei Sigmund.
Gratulere så mykje med 75 årsdagen din. Eg gleder meg til eg kan treffa deg igjen. Kanskje kjem eg til Selbu i sommar. Du er veldig flink til å spela munnspel og eg likar å høyra på sangane dine. Eg huskar godt når eg møtte deg for første gang i Telemark, då hadde eg med meg dukka mi Reidun på konserten. Eg har eit fint bilete av oss frå den konserten.

Håpar du får ein flotte dag.

Helsing Anna (12 år)


Kjære Sigmund!
På vegne av Norsk Munnspillforum vil vi gratulere deg hjertelig med 75 årsdagen.

For oss er du en stor inspirasjon, mentor og en fantastisk instruktør. Vi setter stor pris på ditt engasjement i NMf og din deltakelse på våre årlige seminarer. Du gir oss god veiledning, støtte og inspirasjon i munnspillingen. Du betyr mye for miljøet i NMf og vi ser frem til å møte deg på seminar i Selbu til sommeren.

Ønsker deg det beste for dagen!

På vegne av NMf
Alice Asbjørnsen


Kjære Sigmund,
Gratulerer hjerteligst med 75-årsdagen!

Takk for et godt samarbeid og ikkje minst et godt vennskap som har gjort livet mitt rikere på mange måter. Mange gilde minner er det også blitt som den gongen Berit og eg kom på Vinsent (motorsykkel) fra Jæren i vest, med munnspill på lomma som Grovens gjest, alltid like velkomne!

Med gode ønsker for “dagen”!

Hilsen
Berit og Georg Pollestad


Kjære Sigmund, hvis jeg kan få si det.
For over 30 år siden hørte jeg Aria på radioen. Da var jeg midt i 20-årene og var opptatt av helt annen musikk. Men det var noe ved den melodien som festet seg i meg. Etter at jeg hadde skaffet LPen med samme tittel gjorde den stort inntrykk. I dag har du enda mer å by på og det fortsetter å gjøre inntrykk. Din musikalske bredde er enorm, din perfeksjonisme er tydelig og vakker, og din evne til å formidle ekte og ren musikk uten moderne kruseduller i, er befriende. Det er sjelebad å la seg drukne i din musikk, enten du har komponert selv eller tolker. Takk for de utallige og vakre timene i ditt musikalske nærvær. Gratulerer med dagen!

Hilsen Jens Kristiansen


 

Kjære Sigmund.
Gratulerer så mye med dine 75 år!

Du er en av mine nærmeste venner, etter vårt møte i 1991. Da startet vår musikalske reise sammen, som fortsatt varer. Du er en bauta i norsk musikkliv, og dine munnspilltoner har nådd inn i så mange hjerter verden over. Dine komposisjoner rører ved meg, og det er vanskelig å ta fram favoritter i en allsidig katalog. Jeg liker selvfølgelig sangene, hvor melodiene favner tekstene så godt. Veldig vanskelig å trekke fram en, da det er mange som betyr noe for meg, men Vise i vinterlys med tekst av Erik Bye har en helt spesiell nerve. En instrumentalsang som alltid berører dypt er Aria, fordi den rommer så mange ulike følelser. Den er med oss på nesten alle konserter, og det håper jeg den vil fortsette å være, enten i samspill med Ivers orgel eller Ivar Antons piano.

Så fortjent er du Ridder av 1. klasse av St. Olavs orden og har fått mange priser og utmerkelser! Å ha konserter og å reise sammen med deg er noe av det beste som finnes. Du er en gentleman med et varmt hjerte, masse humor og omsorg for alle andre.

Hurra for deg på denne dagen!
Anne Vada

Anne Vada og Sigmund.


Kjære Sigmund, til lukke med 75-årsdagen. Det er slik at du ligg nokre få år før meg i løypa. Derfor kjenner eg det slik at du liksom alltid har vore der, først som stemma i radioen, så med sølvtonane fra munnspelet. Seinare blei du kompanjong og så ven, ein veldig trufast ven. Eg ynskjer deg alt godt inn i ei lang tonande framtid, og at du skal få ynskjet ditt oppfylt, som Halvor J. Sandsdalen la i munnen på oss: Kom sol på alle mine berg.

Skål, Sigmund!

Geirr Lystrup


Hei Sigmund, og gratulerer så mye med 75-årsdagen.

Jeg er så glad for at min søster fikk et munnspill i bursdagsgave, som jeg som seksåring kunne tyvlåne, og at jeg mange år senere hadde mot nok til å stille på prøvespill og opptaksprøver til Trøndelag musikkonservatorium. En viktig grunn til at jeg satsa alt på det var at jeg visste at jeg kunne få deg som lærer.

Det har vært en spennende og lærerik opplevelse å bli kjent med deg. Din status som artist, og enorme kunnskap om det å være musiker har gitt meg den selvtilliten jeg har trengt for selv å kunne gå den veien.

Tusen takk for minnerike musiske møter. Jeg ser fram til mange flere.

Vennlig hilsen
Tore Reppe


Congratulations on your 75th birthday and thanks for all your patience and help with my questions over the years.

Roger TrobridgeKjære Sigmund!
Gratulerer med 75 år! Det har vært en sann fryd å være din venn og samarbeidspartner i over 40 år. Du er en hedersmann! En glitrende spelemann, og ikke minst en nær og trofast venn av meg og familien. Vi setter umåtelig stor pris på deg og fryder oss over alle gode minner og opplevelser vi har hatt sammen. Hva har vi ikke lært av deg! “Først litt hvitt, så litt rødt, og så et french kiss”. Ditt hode er fylt med kunnskap som du velvillig deler med oss andre, og er et sosialt muntrasjonsråd med en selvfølgelig plass rundt ethvert festbord.

Jeg traff deg første gang i Roger Arnhoffs studio under en innspilling i 1969, senere i 1972, da du var solist med Skien Musikkforening med min far som dirigent (og jeg spilte pauker). Men det var først i 1978 jeg virkelig traff deg ordentlig, og fra da av ble din venn og medspiller, etter at du spurte meg om å bli din akkompagnatør. Og hva har vi ikke vært med på siden den gang! Utallige plateinnspillinger, turneer i inn- og utland, fantastiske turer på bølgjan den blå (og turkise), og ikke minst: Det vil ikke ta slutt! Det bare fortsetter!! Til og med under koronaen ifjor greidde vi å lire av oss en håndfull konserter for et hungrig publikum i desember.

Det er med stor glede jeg ser frem til videre fantastiske opplevelser og hyggelige samvær sammen med deg Sigmund! Gratulerer med dagen!

Hilsen Iver Kleive


GRATULERER med unge 75 år til min gode venn og verdens beste munnspiller (ikke svada!). Du har vært en klippe av en venn og medspiller gjennom 35 år! Så mye latter, gode samtaler, gyldne øyeblikk på podiet….

Et dundrende hurra for deg i dag!

Ivar Anton Waagaarrd


Despite the geographical distance between us these days Sigmund, you, apart from Fran, are still my most trusted friend.

We first met in 1962 at the Holmenkollen hotel in Oslo when I was about to celebrate my 15th birthday. At that time, neither I, you or Dad had any idea that his biggest fan would, within a few short years, become his personal manager and confidant. You did more for my father’s career, especially in the arena of landmark recordings, than anyone. Your dedication to him and the harmonica has been second to none. It is a testament to your own fine playing that you have achieved worldwide success and recognition, both in concert and on record.

The Norwegian Order of St. Olav awarded to you by King Harald V, was well deserved. You handled the job of best man at our wedding in 1972 with great aplomb, although getting fitted for top hats and tails, along with your brother Olav, Dad and my Uncle George from Canada, turned into a scene from a comedy movie. The concert tour of Norway, from Oslo to Kirkenes, that followed a week or so later, was an adventure I will never forget.

After Dad’s passing in 2000 and our emigrating to Canada, we didn’t manage a reunion until 2013, when you came all the way from Oslo to Georgina’s wedding in Toronto. She and Oliver were delighted to see ‘Uncle Siggy’ again. For me, it was like welcoming back a long-lost brother.

So, Sigmund, on this your 75th birthday, Fran and I send you our love and heartfelt felicitations. Thank you for your friendship, honesty and humour over the years. Dad cherished his close friendship with you as do we. May it continue!

Have a very happy birthday!
David and Fran Reilly
xx

David Reilly and Sigmund.Sigmund Groven er ein komplett musikar, kunstnar og kulturarbeidar i høve både flid, innsikt, formingsevne og formidling. Han eig ein ibuande, naturgjeven teft til å gjera gode og sikre val i alle samanhengar han er involvert i. Ein fin melodimakar og komponist, forutan å vera makelaus munnspelvirtuos. Dette er nok botna i både den store kunnskapen han har tileigna seg og den gjeve kulturelle og menneskelege slektsarven han har teke med seg vidare, både nasjonalt og internasjonalt. Sigmund er den beste venen ein kan ha, inspirerande ljosberar og positiv kollega, men er også ein vaken og medveten mann når det gjeld å halde kvalitetar i hevd. Difor er han den fødde produsent og konsulent også. Ein legg merke til at kritiske og vegleidande merknader frå han alltid blir gjevne til beste i dana og etiske ordelag. Han er språkmedveten på same måte som han er musikalsk. Ein vital og mykje oppegåande kjernekar frå Telemark fyller 75 år. Måtte han lenge leva mellom oss. Sender varm gratulasjon og takkar for venskap og givande samarbeid. Sigmund sitt eigeverd skin av eit ljos frå innsida av Telemark.

Knut Buen

Sigmund og Knut Buen.


Kjære Sigmund,
I lang tid har du vist en hel verden at det ikke finnes grenser for hva som er mulig å få til med et munnspill. Med ditt kunstneriske virke har du beriket musikkscenen både her hjemme og internasjonalt, det er vi mange som takker deg for. Som kulturminister er det en stor glede å få lov til å gratulere deg med 75-årsdagen.

Hilsen
Abid Q. Raja
Kultur- og likestillingsminister

Abid Raja (Foto: Ilja C. Hendel / Kulturdepartementet.)


Statsministerens hilsen til Sigmund.

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.

  • Share this / Del i sosiale medier