Tungtvannsaksjonen 75 år

Pressemelding:

75-årsmarkering for Tungtvannsaksjonen på Vemork

Onsdag 28. februar er det 75 år siden den berømte tungtvannsaksjonen – Operasjon Gunnerside – på Vemork ved Rjukan.

Hans Kongelige Høyhet Kronprins Haakon vil være til stede ved 75-års minnemarkeringen denne dagen.

NIA-direktør Runar Lia, ordfører i Tinn Bjørn Sverre Birkeland og fylkesordfører Sven Tore Løkslid utgjør det lokale vertskapet for Kronprinsen og de øvrige gjestene.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen, klima- og miljøminister Ola Elvestuen, den britiske ambassadøren Sarah Gillett, den britiske forsvarsattachéen Andy Walker og riksantikvar Jørn Holme har også meldt sin ankomst til Vemork denne dagen, sammen med sjef Luftforsvaret generalmajor Tonje Skinnarland, sjef Forsvarets spesialstyrker generalmajor Torgeir Gråtrud og sjef Heimevernet generalmajor Eirik Kristoffersen og en rekke andre representanter fra Forsvaret.

Åpent (og gratis) arrangement for publikum

Kl. 16.30 Minnemarkering med taler og kransnedleggelser ved minnesmerket.

Kl. 17.00 Arrangementet fortsetter inn i maskinhallen på Vemork.

Direktør Runar Lia, NIA ønsker velkommen. Tor Nicolaysen forteller om Gunnerside. Det blir taler og hilsner fra inviterte gjester.

Det blir musikk ved Sigmund Groven og Knut Buen fra Telemark som begge har høstet gode omtaler både i Norge og utlandet.

I maskinhallen kommer Forsvaret til å ha to utstillinger som publikum er velkommen til å besøke. Her viser de blant annet flere krigshistoriske gjenstander.

Det blir satt opp buss fra Rjukan Torg kl. 15.30. Det går skyttelbuss tur/retur parkeringsplassen ved brua på Vemork fra kl. 15.30.

Dette arrangementet er et samarbeid mellom NIA, Tinn kommune og Telemark fylkeskommune.

Operasjon Gunnerside var en suksess

Under ledelse av fenrik Joachim Rønneberg klarte sabotørene å snike seg inn i tungtvannskjelleren og sprenge tungtvannsanlegget. Sabotørene var på oppdrag for den britiske organisasjonen Special Operations Executive (SOE). De var en del av kompaniet «Norwegian Independent Company 1», seinere kalt Kompani Linge.

Tungtvann var en viktig del av det tyske atomprosjektet og de allierte fryktet at Nazi-Tyskland lå foran dem i kappløpet om å bygge en atombombe.

Sabotørene som utførte aksjonen natten til 28. februar kom seg unna uten å bli oppdaget av tyske vakter. Ingen ble skadet og ingen liv gikk tapt. Denne aksjonen er en av de mest berømte sabotasjeaksjoner fra andre verdenskrig.

Sabotørene på bildet er Fredrik Kayser, Kasper Idland og Birger Strømsheim, Hans Storhaug og Joachim Rønneberg.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.

  • Share this / Del i sosiale medier